Sequera: reflexionem?

Ací vos deixem una comparativa de la Font de Quart amb una distància de pocs mesos. Sols ha passat l´estiu per davant. El nostre company Pere de Prada ha combinat dues fotografies panoràmiques amb les qual no ens calen més parules. Tot i això més en vall trobareu l´explicació d´aquest fet per Enric Amer. Convida a pensar, no?

Els pous del regadiu mouen per la nit perquè l’ electricitat és més barata i deixen la Font en sec (10 del mati). Durant el dia es recuperen les corrents subterranies un poc (19 hores). D’això es diu:  sobreexplotació de l’aquifer. Recordar que la CHX possà la unitat Palancia Medio- Los Valles en situació d’emergència en juliol, pero ningú fa cas. No hi ha tampoc mínims ambientals.

En maig estava en situació inmillorable. 30.000 litres per minut. 10.000 fanecades regades actualment per reg localitzat i la resta va directa a la marjal; des del Puntarró d’Almenara a la Finca de Penya d’Almardà en Sagunt. La CHX deuria garantir que la Font de Quart, la Font Redona de La Llosa i Els Estanys d’Almenara tingueren sempre una fila mínima, com feien els arabs (la recotxa) en aquella epoca per usos minims humans i ara per usos minims de la natura.

Segons diuen els llibres, alguna vegada al cap del segle se donava una situació límit de sequera i l’ullal del poble era l’últim en secar-se. Si s’haguera repetit la foto de setembre 2012 moltes voltes, els pobles de la comarca hagueren desaparegut. No tenien tecnologia per convertirr tot el secà en regadiu.

Si teniu una opinió, si teniu propostes o alguna cosa a dir sobre la sequera a la Font de Quart l´estiu del 2012, vos convidem a fer-ho en aquest espai web. Entr tots podem arribar a la solució més adhinet. Gràcies.

Un pensament sobre “Sequera: reflexionem?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s